Hej!
 
Jag som skriver här är en tjej fyllda 27 år. Lever ihop med min sambo som är 30. Vi har varit tillsammans i 10 år (!). Inga barn sedan tidigare. Jag kommer vara anonym men dela med mig öppet om vår resa. Innan jag börjar blogga vill jag skriva kort om vår bakgrund och ge er en bild av vår situation:
 
Sommaren 2011 beslutade jag mig för att sluta med de p-piller som jag åt. Det var ett gemensamt beslut. Jag hade ju läst att det kunde ta upp till ett HELT år innan vi kunde bli gravida. Ett helt år. Evigheter för framförallt mig...Vi tänkte till en början som många andra i skräckblandad förtjusning, händer det så händer det. Ett helt år gick. Inget hände. Under detta år använde jag mig inte av ägglossningstester (äl-test). Hade egentligen inte så stor koll på ägglossningen. Vi började efter detta år att på "riktigt" försöka. Jag köpte hem massvis med äl-test från testlagret.se och graviditetstest, såklart. Augusti 2012 är vårt egentliga startskott för vår nuvarande resa. Januari 2013 kom. Inget plus. Ägglossning varje månad, dock varierande menscykel. 28-46 dagar ungefär. Laddade ner appen p-tracker (som förövrigt passar mig jättebra!) För att få full koll. Idag har jag regelbunden menscykel. Det tog ett tag innan kroppen ställde om sig.
 
I januari 2013 ringde jag vårt första samtal till kvinnokliniken på sjukhuset i stan och frågade om en såndär utredning...Ja inte visste jag då vad det hette? I förnekelse ringde jag och tyckte det kändes jättekonstigt. I telefonen frågade hon: har ni försökt 1 år? Jag svarade: nej inte förens till sommaren... Hennes svar: du är välkommen att ringa då, ni måste ha försökt i minst 1 år innan vi kan ta emot er, för ni är inte så gamla va?. Sluta tänk på att ni försöker skaffa barn. Släpp stressen. Vi lade på. Jag kände mig....ledsen...förkrossad...är det såhär det är? Vadå släpp stressen...ähh lägg av tänkte jag och blev bara arg inombords! Hur kan hon ens säga så...(mer om det i ett annat inlägg).
 
Min sambo insisterade på att vi skulle skicka vår remiss för en fertilitetsutredning i augusti 2013. Jag började förstå att vi nog måste det. I min värld skulle jag ju sluta med p-pillerna, bli gravid och sen föda ett barn. Men så fungerar det inte, inte för många av oss i alla fall. Vi skickade tillsammans in remissen. I december 2013 fick vi kom till sjukhuset för ett samtal med läkaren, och gynundersökning och VUL för mig. Sedan fick jag flera remisser för att gå till min vårdcentral för att lämna olika blodprover. 
 
Under våren 2014 lämnade jag flera prover för att mäta mina olika hormonvärden. De visade att jag har ägglossning och allt ser bra ut förutom ett. Jag har för högt prolaktinvärde. Oj vad jag oroade mig innan jag fick pratat med läkaren vad detta egentligen innebär. Jag hade ett värde runt 900, man ska ligga under 30 någonstans där (kan hända att jag diffar lite, minns inte helt klart). Jag fick börja äta dostinex för att sänka hormonvärdet. Tog ett nytt prov längre fram under våren. Mitt värde hade drastiskt skjunkit till 80. Bra sa läkaren! Ska äta medicinen minst 6 månader till (från och med maj). Blir jag gravid skulle jag sluta med medicinen. 
 
Min sambo har lämnat två spermaprover. Första gången var jätte jobbig. Han fick nästan inte till det, men det är inte så konstigt. Men det gick! Gång nr två också! Dessvärre fick vi ett brev (ett brev?...) hem som berättade att sambons spermaantal är normala, men långsamma. Vi kommer bli kallade för ett första informationssamtal om IVF på fertilitetskliniken i september 2014.
 
Här är vi nu. En lång historia i korta drag. Jag kommer fortsätta blogga från och med nu om lite tankar jag har haft och väntar på vårt första informationssamtal till att börja med. Ni får gärna lämna spår efter er med tankar eller funderingar. Jag blir bara glad=)
 
I år är det JAG som av naturliga skäl ska avstå från glöggen! =) 

7 kommentarer

Jagvilljagkan

06 Aug 2014 09:46

Lycka till!! Jag hoppas er resa blir kort och utan alltför många vägbulor!

Svar: Tack kära du! Jag hoppas också den inte ska bli lång. Kram!
vagentillmammaochpappa.blogg.se

Anonym

11 Aug 2014 14:12

Håller tummarna för er! :)

L

11 Aug 2014 14:14

Håller tummarna för er! :)

Svar: Tack <3
vagentillmammaochpappa.blogg.se

M

24 Aug 2014 18:10

Hej!
Jag googlade runt på lite "ivf bloggar" och hittade precis din som jag nu läst igenom. Du och jag har en väldigt liknande historik och det var det som gjorde att jag fastnade för din blogg. Jag är 28 år, är fertil men min sambo har för få spermier för att lyckas göra en bebis och vi har precis gjort färdigt vår fertilitetsutredning och allt är klart för IVF. Jag började med hormonsprutorna i förrgår och beräknat äggplock är den 2 september. Så den dagen ska jag hålla tummarna för både er och för oss :)

Jag slutade med p-piller i december 2012 och när vi inte lyckats bli gravida inom ett år så började jag ana oråd. Vi bodde utomlands då så jag drog mig lite för att dra igång hela apparaten där och då men tillslut så blev det så ändå. När vi sen efter ett halvår flyttade hem till sverige igen så fick vi mer eller mindre göra om hela processen men men, what to do. Då vi inte vill vänta de där 2 åren på att få inf:n finansierad så betalar vi allt själva. Och jag som trodde det var EFTER själva födseln barnen började kosta ;)

Ibland tycker jag det är så jävla orättvist med vänner och bekanta som bli gravida lite "hur som helst".. jag vet 2 stycken par som hade bebisar på ca 6 månader som blev oplanerat gravida så tätt på.. det gör ont i mig och jag känner mig som en hemsk och elak människa men varför ska de få TVÅ barn typ på en gång när jag inte ens kan få ett??? Och alla dessa uppdateringar på facebook och instagram... jag vet ärligt talat inte hur många personers "newsfeed" jag fått stänga av för jag orkar bara inte se deras tjugotre barn-uppdateringar per dag!!!

Ibland känner jag mig bitter och missunnsam, ibland bryter jag ihop, ibland är jag glad och tacksam att vi lever i modern tid och att det faktiskt ens är möjligt att göra IVF! Idag, just idag är jag på bra humör, jag är glad att vi är på gång på riktigt och att jag börjat ta sprutorna. Men samtidigt är jag rädd,så jävla rädd att det inte ska gå ändå..

Oj så mkt jag skrev nu! var inte meningen egentligen... ville bara säga hej! och att jag hoppas allting kommer gå bra för er! Eftersom ni är en liknande situation som vi avslutar jag med samma positiva tankar jag tänker om oss: vi är unga, vi är inte överviktiga, vi är relativt hälsosamma (ingen rökning inget snus, väldigt lite alkohol), problemet är spermierna och inte nånting i "min apparat" som ändå är där barnet ska produceras! Detta kommer gå bra!!!!!! <3

Svar: Hej fina du!
Vilken härlig kommentar! Tack för att du tagit dig tid att läsa igenom min nyskapade blogg=)

Ja vi är nästan i precis samma sits och allt sker nästan samtidigt. Men vill också så snart som möjligt börja med sprutorna! Vad häftigt att vi har 2 september som ett bra datum. Det händer verkligen saker! Har du precis börjar med sorutorna? Hur mår då? Något tips för att lättare kunna ta dem? Jag är oerhört rädd för att sticka mig själv..fy! Men skulle aldrig klara av om min sambo gjorde det heller...så what to då?=) Det är bara att göra det. Fick du börja trappa ner med nässpray eller gick du direkt på det korta programmet?

Jag känner precis som dig. Det är heeeeela tiden uppdateringr i sociala medier om barnen hit barnen dit, gravid hit och gravid dit...Vill ju också! Klart jag blir ledsen, men framförallt påmind om hur svårt det KAN vara att ens bli gravid...Känner mig lite mer bitter över de som klagar så över deras graviditet. Men så kanske det är...vad vet jag? Men idag känner jag såhär, ett illamående skulle bara få mitt hjärta att svämma över- då skulle jag veta att jag bär ett barn som faktiskt bakas inne i MIN mage...men det är väl så...har man inte varit på den ena eller andra sidan så vet man inte...man har liksom inget att relatera till. Men jag är positiv som dig. Vi båda är ju faktiskt unga! Och våra kroppar fungerar ju!

Hur känner du inför äggplocket? Jag känner mig jättenervös...men jag vet att jag kommer fixa det! Måste också fråga, varför får ni inte betalt? 2 år? Vilket landsting tillhör du? Tänk så olika det kan vara...haha nä, man tror inte att barn ska kosta innan de kommer...fanns inte ens i min värld innan att ett barn var så svårt att få. För att koppla till det jag skrev nyss- man vet inte vad man pratar om eller känner förrens man varit där själv.

Massa kramar till dig!

Önskar få höra mer från dig hur det går för dig! Kan du inte uppdatera mig? Är så kul att få höra hur det går för andra som är i samma sits. Därför också jag startade bloiggen för att få "prata av mig".

Kram igen!
vagentillmammaochpappa.blogg.se

M

26 Aug 2014 20:22

Hej igen! Det var jag som kommenterade så långt här om dagen! Tack för ditt svar :) himla skönt att kunna ventilera lite med någon som förstår!!!

Menar du att ni får utredningen och behandlingen gratis direkt? Det är ju helt galet isåfall att det är så olika regler för olika landsting i Sverige! Vi bor i Småland, vart bor ni? Här måste man ha varit folkbokförda på samma adress i två år för att få ivf:n betald!!

Idag är det dag 5 för mig med gonal-f.. De enda biverkningarna jag har haft är en enorm trötthet och ordentligt huvudvärk! Men hittills inget annat :) har precis tagit första sprutan orgalutran och imorgon kl 8 är det dags för VUL och kolla läget med äggen! Hoppas hoppas hoppas det ser bra ut!!!!!! Jag kör förresten det korta protokollet, enligt fertilitetscentrum i Gbg som är de som är ansvariga för oss, är det lika goda resultat med kort som långt protokoll. Och jag är väldigt glad för att slippa nedregleringen för den verkar endel kvinnor må dåligt av! Angående att ta själva sprutorna har jag tyvärr inga goda tips... Alltså jag skäms nästan för att säga det här men jag är sjuksköterska till yrket men tycker ändå det är hemskt att ge mig själv sprutor! :( första dagen var värst men nu går det mycket bättre!!! Man vänjer sig :) och som med allt jävligt vi ivf;are går igenom: det är för ett gott ändamål!!!!!! Och förhoppningsvis är allt värt det så småningom!!!

Men du, har jag förstått rätt, att allt är egentligen färdigutrett med er och nu ska ni bara dit och prata om ivf-start? Så du kan kanske börja med sprutorna redan nästa mens? Eller om ni har tur kanske ni slipper helt och lyckas själva, utan hjälp! sånt har ju hänt har man ju läst om!! Jag hoppas det för er skull :)

Kram på dig!

Svar: Hej igen!=)Ja precis, behandlingen är gratis direkt för oss, men utredningen, som är klar, fick vi betala 200 kr för som ett läkarbesök. Alla provtagningar gratis, men det kanske dom alltid är? Så olika i olika landsting! Vi tillhör Värmland. Örebro kommer ha hand om uttag och insättning. Jag hoppas på den korta! Typiskt nog så har jag nog haft mens ca 3 dagar vid ivf samtalet, som ja är planering Hur vi ska göra=D eller hur börjar man med sprutor Första blödningsdagen vid korta? Hur länge tar du sprutor allt som allt innan insättning? Så spännande att du börjat! Jag längtar. Men inte till att köpa medicinen, men tur vi har högkostnadsskydd för läkemedel!=)
vagentillmammaochpappa.blogg.se

M

26 Aug 2014 22:10

Hehe vi betalar som sagt för allt... Blodproverna kostade 1000 kr vardera och spermaproven över tusenlappen per gång, sen mina VUL.. Och sen sprutorna men de går ju som sagt på högkostnadsskyddet men blir ju ändå 2200:- (men bara gonal-f sprutan kostade ca 2500:- så prisa högkostnadsskyddet ;)) .. Sen 33000 för äggplock och insättning.. Och ytterligare mer om det blir testisbiopsi för min kille... Plus resor till och från Göteborg.. Och det värsta är ju att det finns ingen garanti för att det ens funkar!!! Men har vi tur kan vi frysa ner så blir det inte lika dyrt nästa gång...

Med korta protokollet började jag med sprutorna 2:a blödningsdagen (har ALDRIG blivit så glad över att få mens!!! ;)) och kommer ta sprutor till äggplockningen och när den blir beror ju lite på hur äggproduktionen går.. Men det är beräknad äggplockning dag 12 (alltså 2 september).

-dag 1-4 125 IE gonal-f
-dag 5-12 125 IE gonal-f + orgalutran 0,25.
-36 timmar innan ägg-insättning: ovitrelle.

Ultraljud för att kontrollera äggen blir dag 6 och 8 och beroende på hur det ser ut kan läkaren höja eller minska dosen på hormonsprutorna.

Det verkar som det är lite olika namn på preparaten beroende på var i landet man bor men det är dessa jag har!

Hoppas du förstod :) ser fram emot ditt inlägg när ni varit där och fått info om allt :)

(Ibland känns det så sjukt att jag som frisk och fungerande kvinna måste gå igenom allt det här för att min killes spermier är för få!!! Att det inte finns något annat sätt att stimulera spermierna istället?!)Svar: Herregud alltså så olika det är...i ärlighetens namn hade vi inte haft råd med allt det där idag! =/ Men du verkar hålla humöret uppe för det=)
vagentillmammaochpappa.blogg.se

M

26 Aug 2014 23:03

Rättar mig själv: ovitrelle tas såklart 36 timmar innan äggPLOCKET :)

Kommentera

Publiceras ej